Besök på Quinta do Romeu

Nu sitter vi i bilen på väg till Norge för lite skidsemester och nyårsfirande. Ska bli härligt med lite snö, krispig luft och skidåkning. Vi njuter verkligen båda två av både kyla och värme. Just nu längtar vi efter vinter! 

DSC_3772

I detta blogginlägg tänker jag berätta om ett besök vi gjorde en av sommarens allra varmaste dagar på vår resa i Portugal. Termometern visade +38 grader när vi åkte till den ekologiska gården Quinta do Romeu i nordöstra Portugal. Vi möttes av João Menéres som är en av de tre som driver den familjeägda gården idag, vilken har gått i arv sedan 1874. De bedriver ett hållbart jordbruk för såväl människa som miljö. Gården producerar ekologiskt vin, ekologisk olivolja och kork. Utöver det har de fruktodlingar för att den biologiska mångfalden i området ska bli så god som möjligt. All odling sker helt utan kemiska bekämpningsmedel för att få ut de bästa smakerna ur frukten. Att gården har olika grödor med olika skördesäsong gör att de kan ha heltidsanställda året runt. På så sätt skapar de arbetstillfällen och möjlighet till försörjning och boende året runt i en region som tillhör Portugals fattigaste. Hållbart och fint tänk!

Olivodling.Romeu

João visar oss vägen till hans bil som han kör oss runt i hela dagen för att visa oss allt. Vi börjar med olivodlingen och blickar ut över området. Olivträden växer på sluttningar med skifferrik jord med minst 10 meter mellan varje träd. 

Vinodlingarna ligger på sluttningar med en genomsnittlig höjd om 320 meter över havet. När vi var där var det fortfarande lång tid kvar till skörd men druvorna såg fina ut. Romeu gör både rött och vitt vin som vi fick smaka under lunchen lite senare. 

Annika_korkek_Romeu

Vidare till korkträden. De växer där de själva vill, på relativt otillgängliga platser bland klippor och stenar. Det är barken som man skalar av träden när saven rinner till för att utvinna korken. Barken kan tas av cirka var nionde år, vilket man håller ordning på genom att märka träden med siffror. 

Vattendrag.Romeu

Vattenförsörjningen får de tillgodosedd av två naturliga floder som rinner genom markerna. Området vi befinner oss i heter Trás-os-Montes, vilket betyder varmt land. Här är stora temperaturvariationer och mycket torrt klimat. Det får vi verkligen känna av just denna dag när vi är på besök, svettigt!

Efter att João visat oss runt bland fälten fick vi se det fina lilla museet som de hade gjort i en av byarna på ägorna. Denna lille farbror har jobbat på gården sedan han var liten pojke och som pensionär är han nu museiföreståndare. Här provspelar vi en jukebox à la 1920-tal och provsitter familjens gamla bilar som idag tillhör museet. 

RestaurangMariaRita

En händelserik förmiddag för oss och nu väntar lunch på deras restaurang Maria Rita som drivs av lokalbefolkningen. I ett senare blogginlägg berättar jag mer om vad vi fick uppleva under vårt besök på Quinta do Romeu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.